Parcursul profesional al domnului profesor univ.dr.ing. Adrian Graur, Rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în perioada 2004-2012, s-a bucurat de o apreciere constantă atât pe plan național, cât și internațional, domnia sa fiind distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți și al Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău.
O nouă certificare a meritelor Profesorului Adrian Graur a venit luni, 6 noiembrie a.c., în Germania, când, în cadrul unei ceremonii de o înaltă ținută academică, acestuia i-a fost conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Ilmenau, în semn de recunoaștere a realizărilor științifice ale domniei sale și pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două instituții, precum și a relațiilor generale dintre România și Germania. Din comisia de acordare a titlului au făcut parte profesorul Peter Scharff, Rector al Universității Ilmenau, profesorul Juergen Petzoldt, Prorector, profesorul Peter Schaaf, Decanul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Comunicațiilor (Univ. Ilmenau), profesorul Frank Berger, membru al aceleiași facultăți, și Dr. Frank March, Directorul Școlii Internaționale (Univ. Ilmenau).
În intervenția domniei sale, Profesorul Adrian Graur a vorbit, printre altele, despre parcursul colaborării dintre cele două instituții, făcând referiri și la perioada în care a fost rector al universității noastre:
„Mărturisesc că acordul de colaborare semnat între Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Tehnică din Ilmenau, în 2011, nu a fost motivat de capricii academice, ambiție sau vanitate. La acel moment, am simțit instinctiv că regiunea din care provin mi-a dăruit puteri speciale pentru a produce schimbări în bine în viețile oamenilor. S-a dovedit că, în timp ce proiectele pe care am reușit să le terminăm au arătat ceea ce știm, proiectele noastre viitoare decid ceea ce vom învăța.”
„Nu mă las cuprins de nostalgie atunci când mă plimb prin campus și îmi amintesc zilele în care ocupam funcția de rector. Soția mea mă îndeamnă adeseori să îmi fac ordine pe biroul de lucru. „Este prea sufocant aici” îmi spune, „sunt prea multe cărți, prea multe stive prin jur”. Mi-e greu să fac să dispară toate acele lucruri. Cea mai eficientă metodă de apărare este un citat aparținând fizicianului american Michio Kaku, care spunea: „este inutil să ai un birou drăguț și ordonat deoarece înseamnă că nu faci nimic.”
În partea a doua a discursului, Profesorul Graur a reamintit distinșilor membri ai prezidiului și comunității academice din Ilmenau despre contribuția lumii germanice la progresul economic, social și cultural al Bucovinei. Cităm:
„Impactul german asupra dezvoltării Bucovinei a fost considerabil. Numeroase îmbunătățiri în tehnicile agricole, în comercializarea pădurilor, introducerea conceptelor vestice în legislație, educație, jurnalism și arte se află printre multele contribuții materiale și culturale în spațiul lor de adopție. Germanizarea Bucovinei nu a fost în intenția lui Iosif al II-lea sau a succesorilor săi și nici nu a avut loc de fapt.”
„Cred că am reușit să îndeplinim acel vis. Logo-ul universității mele este o stilizare a coroanei lui Ștefan cel Mare, ceea ce invită la multiple interpretări: lupta pentru ceva măreț, care transcende sinele, implicarea în activități dinamice, prețuirea gândirii libere, demnitatea umană și colaborarea. Universitatea pe care o reprezint, astăzi, aici, a parcurs un drum lung și va continua să se dezvolte, beneficiind de sprijinul unor prieteni adevărați, cum sunt cei din Thuringia.”
La final, Profesorul Adrian Graur a mulțumit celor care l-au propus și susținut pentru acordarea importantei distincții, considerând că aceasta aparține, în egală măsură, comunității căreia domnia sa și-a dedicat întreaga carieră:
„Vă mulțumesc pentru acest prestigios Doctorat onorific, acordat de Universitatea din Ilmenau.
Prin onoarea pe care mi-ați acordat-o astăzi, ați onorat, de fapt, Bucovina mea iubită.
Totodată, îmi extind sincera recunoștință către cei care m-au recomandat pentru această distincție: Profesorul Andreas Steimel și Profesorul Mihai Cernat. Acum știu că nici o prietenie nu este accidentală; am înțeles că prietenii adevărați sunt ca fulgii de zăpadă: toți diferiți și toți frumoși.”