COMUNICAT DE PRESĂ – Intensificarea acțiunilor de conștientizare a personalului public și medical cu privire la factorii de risc asociați cu excesul de greutate, obezitate și diabet

În ultimele două decenii, obezitatea a devenit una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. În plus față de existența dizabilităților fizice și a tulburărilor psihologice, excesul de greutate crește semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta diabetul zaharat. În cadrul unui efort comun româno-ucrainean, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava împreună cu Universitatea Națională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk, Ucraina derulează un proiect transfrontalier care vizează educarea cadrelor medicale și a populației generale cu privire la factorii de risc asociați cu obezitatea și diabetul, consilierea nutrițională prin promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, dar și derularea screening-ului la fața locului și feedback personalizat asupra stării de sănătate.

În perioada următoare, cele 2 clinici mobile din cadrul proiectului vor fi puse la dispoziția cetățenilor, în cadrul unor campanii publice de identificare a persoanelor cu obezitate și a persoanelor predispuse sau diagnosticate cu diabet. În cadrul acestei inițiative, adulții, tinerii, dar și copiii vor avea acces la educație și consiliere nutrițională din partea specialiștilor. Campaniile se vor desfășura în 8 localități stabilite în cadrul proiectului: Suceava, Ilișești, Moara și Șcheia – România și Burshtyn, Stectseva, Pijlo și Tysmenychany din Ivano-Frankivsk, Ucraina.

Proiectul „Personalized prevention tools in obesity and diabetes – a joint Romanian-Ukrainian programme of health education (PrePOD)”, nr. ENI CBC 2SOFT/4.1/56 a început în luna iunie a anului trecut și are o valoare totală de 329.200 euro, reprezentând 1.583.452 lei. Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, prioritatea „Sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate și acces la sănătate”.

Până în prezent s-au desfășurat de către cei 2 parteneri multiple activități în cadrul proiectului, precum crearea paginii web a proiectului www.prepod.ro, pagină actualizată constant cu progresul înregistrat în derularea activităților; stabilirea contactului cu reprezentanți ai comunitățior locale, administratori și furnizori în domeniul sănătății; realizarea unui sondaj privind expertiza nutrițională a cadrele medicale de familie din județul Suceava și regiunea Ivano-Frankivsk și centralizarea și analiza rezultatelor; aprofundarea cunoștințelor în domeniul nutriției, educației nutriționale și consiliere și dobândirea abilităților de cercetare clinică a personalului proiectului și a studenților din cadrul celor 2 parteneri; organizarea sesiunilor de instruire și consiliere nutrițională pentru cadrele medicale de familie în adoptarea abordărilor preventive și a consilierii eficiente pentru pacienți, relaționarea cadru medical-pacient, recomandări de optimizare a stilului sănătos de viață și metode de prevenire a obezității și a diabetului zaharat de tip 2.

În cadrul activităților implementate s-au atins indicatorii propuși, astfel că: 120 cadre medicale de familie din județul Suceava și regiunea Ivano-Frankivsk au completat chestionarul privind expertiza nutrițională întocmit de echipa de implementare a proiectului, un număr de 151 de studenți și personal didactic și auxiliar din cadrul Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană, Suceava și Departamentul de Biochimie și Biotehnologie, Ivano-Frankivsk au fost instruiți cum să folosească echipamentele proiectului, cum să colecteze și să interpreteze datele într-un mod semnificativ, cum să realizeze un raport integrat al stării de sănătate și cum să comunice rezultatele și măsurile preventive într-o manieră exactă, credibilă și ușor de înțeles; 120 de participanți au fost instruiți în cadrul sesiunilor dedicate cadrelor medicale (medici/ asistenți de familie) cu tema Consiliere și educație nutrițională organizate de cele două instituții partenere din Suceava și Ivano-Frankivsk.

Pentru mai multe informații despre activitățile realizate și cele aflate în derulare accesați pagina web a proiectului: www.prepod.ro, persoana de contact: Prof. univ. dr. Mihai COVAȘĂ, Funcție: Manager proiect, E-mail: mcovasa@gmail.com.