Conferința Promovarea sănătății mintale în școală

Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, organizează conferința Promovarea sănătății mintale în școală, vineri, 3 iunie 2022, în intervalul 8.30-17.00. Conferința se adresează cadrelor didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, consilierilor școlari și decidenților din domeniul educației. 

Conferința se desfășoară în cadrul proiectului european PROMEHS – PROMOTING MENTAL HEALTH AT SCHOOL, un proiect ERASMUS+ KA3, care își propune să dezvolte politici educaționale prin care educația pentru sănătatea mintală să fie facilitată în școlile din țările UE. Profesorii trebuie să învețe nu doar cum să transmită informații, ei trebuie să învețe și cum să proiecteze și să desfășoare activități de dezvoltare socială și emoțională a copiilor, trebuie să știe cum să desfășoare diferite programe de educație și consiliere a părinților.   

Proiectul PROMEHS, cofinanțat de Comisia Europeană (2019-2022), se derulează sub coordonarea unei echipe de cercetători de la Universitatea Bicocca din Milano, fiind conceput pentru a dezvolta, implementa și evalua un curriculum de promovare a sănătății mintale pentru grădinițe, școli primare, gimnaziale și licee, oferind, în același timp, o instruire de înaltă calitate personalului didactic. Participanții la proiect sunt universități și autorități publice din șapte țări europene (România, Italia, Croația, Grecia, Letonia, Malta și Portugalia). 

Prezentările din cadrul conferinței vor include Prezentarea proiectului PROMEHS (coordonat în România de d-na conf. univ. dr. Aurora-Adina Colomeischi, decan a Facultății de Științe ale Educației, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) și analiza impactului derulării programului asupra dezvoltării personale a profesorilor, o sesiune plenară cu tema Prevenția problemelor de sănătate mintală la tineri (conf. univ. dr. Ioana PODINĂ, Universitatea București), Analiza efectelor programului PROMEHS asupra stării de bine și performanțelor elevilor (conf. univ. dr. Petruța Rusu, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), Prezentarea manualelor și ghidurilor dezvoltate în cadrul proiectului pentru copii, profesori și părinți cu scopul de a dezvolta competențele socio-emoționale ale copiilor și de a preveni problemele de comportament (lector dr. Diana Duca), Prezentarea programului de formare pentru profesori în vederea implementării activităților de dezvoltare socială și emoțională în școli (lector dr. Liliana Bujor, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, profesor consilier Adriana Nichitean, CJRAE Suceava), Discutarea posibilății de implementare a unui opțional de promovare a sănătății mintale în școli (Inspector școlar, prof. Tatiana Vîntur, ISJ Suceava) și Experiențe trăite în contextul implementării programului la nivel de grădiniță, învățământ primar, gimnaziu și liceu (profesori care au implementat programul la diferite cicluri de învățământ preuniversitar). 

 

Mai multe detalii despre proiect puteți afla de pe pagina proiectului: www.promehs.org