Reuniune a Consorțiului NEOLAiA

Photo-NEOLAIA_Medicine-and-Health_20220922-scaled

În luna septembrie, reprezentanții Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava s-au întâlnit cu delegațiile universităților din Consorțiul NEOLAiA – Universitatea Jaen (Spania), Universitatea Bielefeld (Germania), Universitatea din Ostrava (Republica Cehă), Universitatea Salerno (Italia), Universitatea de Stat de Științe Aplicate Siauliai (Lituania), Universitatea din Tours (Franța), Universitatea Örebro (Suedia) și Universitatea din Nicosia (Cipru), la Örebro, Suedia, pentru a discuta despre viitoarele colaborări în domeniul cercetării și al educației. 

Întâlnirea a avut drept scop consolidarea relațiilor existente, precum și încheierea de noi colaborări în domeniul medicinei și al științei între universitățile partenere NEOLAiA. Reprezentanți ai facultăților de medicină din cadrul universităților prezente la întâlnire au lucrat la planul strategic privind modul în care partenerii alianței vor colabora în domeniile menționate. Mai mult, accentul a fost pus pe inițierea unor proiecte de cercetare comune, înființarea de noi programe de studiu, dar și pe discuții privind mobilitățile academice pentru studenți și cadre didactice în interiorul consorțiului. 

Din partea USV, la întâlnirea de lucru au participat prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea științifică, conf. univ. dr. Andrei LOBIUC, prodecanul Facultății de Medicină Științe Biologice, și conf. univ. dr. Alexandru Nemțoi, directorul Departamentului de Științe Biomedicale.

Partenerii au ajuns la acorduri concrete cu privire la modul de consolidare a colaborării în lunile și anii care vor urma. De asemenea, au fost întreprinse acțiuni în ceea ce privește organizarea de întâlniri tematice, în următoarele domenii: Educație și Evaluare medicală, Științe de bază, Sport și Activitate fizică, Științe ale sănătății, Medicină clinică și Tehnologie în Medicină și Sănătate. Partenerii au convenit să ia inițiativa de a lansa o serie de webinare NEOLAiA în domeniul medicinei și al sănătății. 

„Au fost întâlniri foarte utile și încurajatoare pentru dezvoltarea noii Facultăţi de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul USV, precum și pentru proiectele de cercetare internaţionale pe care le avem în vedere”, a afirmat prof. univ. dr. Mihai Dimian.

Întâlnirea a fost organizată de către profesorii Elisabeth Hultgren-Hörnquist și Dimitri Beeckman, responsabilii cu internaționalizarea de la Școala de Științe Medicale și Școala de Științe ale Sănătății din cadrul Universității Örebro.