Performanțe remarcabile ale echipei românești la Olimpiada Internațională de Astronomie din Beijing

 “Elevii din Romania obțin medalii de aur, argint și bronz la cea de a XXVII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie”

În perioada 6-14 noiembrie 2023, la Beijing, China, echipa României a strălucit la cea de a XXVII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie (IAO), obținând rezultate impresionante și confirmând excelența în domeniul astronomiei.

Selecția și pregătirea echipei au avut loc la Observatorul Astronomic al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), sub îndrumarea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, a Societății Științifice Cygnus și a USV.

Echipa României a fost alcătuită din 5 elevi, dintre care 3 juniori și 2 seniori. Alături de aceștia, un elev medaliat cu aur la ediția anterioară s-a alăturat în calitate de invitat special.

La finalul competiției, echipa României a obținut următoarele rezultate de excepție:

– Medalie de aur și premiul special pentru cel mai bun concurent la proba teoretică și câștigător absolut: Dragomir Andrei – Darius, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a XII-a (senior);

– Două medalii de argint: Mendelsohn Mendel Emanuel, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a XI-a (senior), și Ciocârlan Mihai-Bogdan, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a XI-a (invitat senior);

– Două medalii de bronz: Bichir Teodor, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 10-a (junior), și Pașca Nectarie, elev la Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a (junior);

– Un certificat de participare pentru Palaghianu David, elev la Colegiul Național „Ștefan Cel Mare” din Suceava, clasa a IX-a (junior).

Lotul României a fost coordonat de Petru CRĂCIUN, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și de Elisabeta Ana NAGHI, inspector pentru matematică și astronomie din cadrul Ministerului Educației, ambii fiind și membri ai juriului olimpiadei.

Competiția a inclus trei probe: o probă teoretică de 4 ore, o probă practică de observare a cerului noaptea și o probă practică de analiză de date.

Performanțele de excepție ale echipei românești la Olimpiada Internațională de Astronomie aduc mândrie țării și confirmă nivelul înalt de pregătire al elevilor și al cadrelor didactice implicate în acest domeniu.