Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava a fost prezent joi, pe 6 aprilie 2017 în cadrul emisiunii IthinkSmart. Timp de 40 de minute, Irineu Ionesi a discutat cu Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa despre burse, despre majorarea tarifelor de cazare în cămin, despre activitatea Casei de Cultură a Studenților, dar și despre viitoarele investiții de la USV. De asemenea, după cum am promis, am adresat toate întrebările primite pe pagina noastră oficială de Facebook, dar și pe email.
Ionesi Irineu: ”Actualul guvern are în proiectul de guvernare și planul de a construi noi cămine studențești. Există planuri și pentru USV?”
Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa: ”Categoric. Joi am fost la București, unde am primit din nou asigurări de la CNI că se vor asigura cele 800-900 locuri de cazare, deci este foarte posibil ca planul să fie pus în aplicare. Alături de poate transferatul cămin de la liceul de Industrie Alimentar numărul 2 de către primărie, și mai sigura achiziție a hotelului Bicom, împreună toate într-un număr de ani vor asigura în întregime cererea de cazare pe care Universitatea o are anual.”
Ionesi Irineu: ”Credeți ca această creștere a burselor va duce și la o creștere direct proporțională a calității actului educațional?”
Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa: ”Sunt sigur că acest lucru va duce la așa ceva, pentru că regulamentul nostru care este mai strict, așa cum a fost propus de studenți, practic este gândit de studenți, astfel încât bursele să se acorde nu pentru a sta acasă, și a avea carnetul de student în buzunar, adică să ai ocupația de student, dar să nu frecventezi cursurile. De aceea și obligativitatea prezenței la cursuri a fost introdusă. ”
Irineu Ionesi: ”În contextul în care avem cea mai mare densitate de spatii comerciale din Romania, care credeți că sunt perspectivele de angajare a studenților de la FIESC, FIA, FIM sau de ce nu, chiar de la Facultatea de Litere?”
Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa: ”Noi atragem în special investiții pentru dezvoltarea universității noastre, și cum vă spuneam încercăm să dezvoltăm într-un ritm accelerat și proiectul ”Campus 2”. De asemenea, ne preocupă și atragerea de investitori în zonă, numărul firmelor care roiesc în jurul universității din punctul de vedere a dorinței de a angaja absolvenți, a crescut considerabil. Ultima pe această listă mare, de firme care angajează un număr mare de studenți de pe latura IT, dar nu numai, este Capgemini care a început interviurile în ideea de a obține 150 de angajați în foarte multe domenii, nu numai din domeniul IT, ci și de la facultățile de științe economice, dar și de la Facultatea de Litere. Iată că, poate pentru prima oară, absolvenților de la Litere li se oferă o a doua șansă.”
”Datorită lipsei infrastructurii, sectorul de IT este singura șansă pe termen scurt a Sucevei. Este sectorul ce nu are nevoie practic de infrastructură rutieră, este suficient că avem un aeroport ce se dezvoltă din ce în ce mai mult, pentru că pentru a livra produse IT o poti face prin cablu, dar și prin aer.”
Ascultă mai jos interviul complet: