Despre ediția a XXIX-a a Concursului HARD & SOFT la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur

Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava organizează, în perioada 20 – 26 mai, Concursul Internațional Studențesc de Calculatoare HARD & SOFT, ajuns la cea de-a XXIX-a ediție.

Hard&Soft este o competiție destinată studenților seniori din domeniile calculatoare, electronică și automatică, care își propune să testeze abilitățile tehnice hardware și software, precum și competențele de relaționare socială ale viitorilor ingineri. Pe parcursul a cinci zile, echipe formate din câte patru studenți vor încerca să rezolve sarcini complexe, solicitând cunoștințe avansate în proiectarea sistemelor electronice, interfațare, programare, utilizarea mediilor de dezvoltare software și hardware, testare și documentare.

Concursul a debutat în 1994, sub îndrumarea profesorului John Milner de la City University din Londra, care a fost președintele juriului pentru primele nouă ediții. Din 2003, profesorul Timothy Hall de la Universitatea din Limerick, Irlanda, a coordonat activitatea de jurizare timp de 17 ani. După doi ani de pauză cauzată de restricțiile sanitare, concursul a fost relansat în 2022, cu președinția juriului preluată de companiile Servicexpert din München și Cognizant Mobility din România.

Hard&Soft a devenit o competiție internațională de prestigiu, fiind un reper important în calendarul manifestărilor studențești europene. De-a lungul timpului, 1216 studenți din principalele centre universitare din România și din universități partenere din Europa s-au confruntat cu provocări tehnice remarcabile.

La ediția 2024 participă 16 echipe: 10 din România (Cluj-Napoca are o echipă, București, Iași și Suceava au câte două echipe, iar Timișoara are trei echipe) și 6 din afara țării (Republica Moldova are trei echipe, iar China, Regatul Unit și Ucraina au câte o echipă).

Juriul ediției din 2024 este format din Nicolae Bogdan Foica – președinte, Constantin Ardeiu, Ciprian Teletin și Denis Ardeljan de la Cognizant Mobility Romania, Ladislau Matekovits de la Politecnico di Torino, Italia, și Daniel Moga de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, România.

Pentru buna desfășurare a concursului au contribuit Ministerul Educației Naționale, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Primăria Suceava, Consiliul Local Suceava, Academia de Științe Tehnice din România, și diverse firme din Timișoara, Botoșani, Suceava și București. Sprijinul acestor instituții și companii contribuie la succesul evenimentului și la promovarea imaginii acestora, precum și la susținerea facultății și a comunității universitare sucevene.

Prezentarea sistemelor realizate de echipele competitoare, un spectacol al aplicațiilor funcționale, va avea loc vineri, 24 mai, iar festivitatea de premiere se va desfășura în aceeași zi, începând cu ora 16:30, în Aula din corpul E.

Prezent în studioul Radio USV, domnul Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur ne-a oferit mai multe detalii despre ediția din acest an a competiției Hard&Soft: