Comunicat de presă – acțiune cu ocazia Zilei mondiale a Alimentației

Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ştefan
cel Mare” Suceava a organizat, pe 13 octombrie 2021, în avans, un
eveniment pentru marcarea Zilei Mondiale a Alimentației. În acest an am
avut plăcerea să îl avem ca invitat pe domnul prof. univ. dr. Vania
ATUDOREI care a susținut o prelegere despre microorganismele utile și
patogene în produse alimentare. Domnul prof. ATUDOREI a captivat
auditoriul cu o scurtă istorie a clasificării microorganismelor, evoluția
cunoașterii în identificarea și cuantificarea încărcăturii microbiene din
produsele alimentare, dar și cu informații legate de monștri sacri ai științei
precum Louis Pasteur și Robert Koch.


Printre numeroasele sfaturi date de Prof. Vania Atudorei
studenților se remarcă următoarele: “Cea mai rentabilă investiție
posibilă este în educație! un leu investit în educație, produce (desigur,
în timp) 8 lei!, iar știința este singurul aspect care, prin împărțire, nu
scade ci sporește, pentru că este dată mai departe de către fiecare
persoană care o primește”.
Experienţa profesională a renumitului profesor cercetător este una
impresionantă, îndeplinind de-a lungul carierei sale numeroase înalte
responsabilități în domeniul cercetării științifice:
-Director General al Companiei Farmaceutice STERIGEN – Upton,
Gubca, Canada;
– Profesor titular în Tehnologii de fabricarea medicamentelor –
Colegiul Gerald – Godin, Montreal, Canada;
– Profesor de Tehnologii agroalimentare la Universitatea Guelph –
campusul Alfred, provincial Ontario;
– Director de Laborator de Microbiologie, Bodycote Canada-Laval;
– Director de Laborator de MICROBIOLOGIE – NEOPHARM,
CANADA – BLAINVILLE;
– Director de Laborator de Microbiologie – Biopharm Canada –
Laval;
– Director adjunct de Laborator de Microbiologie – Spitalul General
Delemont, Jura, Elveţia;
– Microbiolog Şef în Ministerul Mediului, Oficiul Apelor şi
Protecţia Naturii -Jura,Elveţia;

– Şef de Laborator Microbiologie – Uzina de Medicamente Terapia,
Cluj-Napoca, România;
– Expert internaţional ONU şi Banca Mondială pentru ţări din
Africa – ACDI – Agenţia Canadiană de dezvoltare Internaţională : (Maroc,
Mauritania, Senegal);
– Fondator al Asociaţiei AZP Canada pentru companiile
farmaceutice, prim- Vice Preşedinte.
Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită în fiecare an, la data de
16 octombrie.


Decizia de a marca Ziua mondială a alimentaţiei la 16 octombrie a
fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru
Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care s-a desfăşurat la
Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979, data de 16 octombrie
reprezentând ziua înfiinţării FAO în 1945, la Quebec (www.fao.org).
Scopul instituirii acestei zile este acela de a creşte gradul de
conştientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung,
de a promova solidaritatea naţională şi internaţională în lupta împotriva
foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei, de a încuraja o atenţie sporită asupra
producţiilor agricole, de a promova un transfer de cunoştinţe, dar şi de
echipamente către ţările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor
fermieri, de a încuraja cooperarea economică şi tehnică între ţările în curs
de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură,
nutriţie şi dezvoltare rurală.


Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie
1980 şi a cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale, naţionale şi
locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentaţiei, care a fost
marcată pentru prima dată în 1981.
Ziua mondială a alimentaţiei este marcată în circa 130 de state ale
lumii, iar în România a fost instituită, prin Legea nr 47/2016, Ziua
naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare la aceeaşi dată.